Young and Elderly Together
Start date: Sep 1, 2014,
End date: Aug 28, 2016
PROJECT
FINISHED
I vårt projekt YET, Young and Old Together, skickade Victum Gymnasium 21 studenter och 7 lärare från VO-programmet och BF-programmet till South West College i Enniskillen på Nordirland. Vårt projekt berörde tre olika områden, äldreomsorgen, LSS-verksamhet och barnomsorgen. De deltagande eleverna var i åldrarna 18-19 år och de gick på vårt VO-program eller vårt BF-program. När det gäller socioekonomisk och etnisk bakgrund har vi ett brett spektrum av studerande på våra båda program de studerande som var involverade i vårt projekt återspeglade detta spektrum. Trots att vi har en majoritet av kvinnliga elever på våra båda program, var vi måna om att även få manliga deltagare i projektet. De deltagande lärarna var både manliga och kvinnliga och var både karaktärsämneslärare och kärnämneslärare. De undervisade på VO-programmet och/eller på BF-programmet.
I The European Commission´s 2009 Ageing Report kan man läsa att antalet medborgare i åldrarna 80 år och över ökar i EU från 85 miljoner till 151 miljoner 2060. I The Strategy for the wellbeing and dignity of older people in need of care and assistance kan man läsa att EU vill arbeta för "a participatory approach to increase the active involvement of older peoplein EU-Projects, including in life long-Learning programmes...". Detta sammantaget ökar verkligen kraven på framtidens äldreomsorg.
Samtidigt kan man också läsa EU Agenda for the Rights of the Child där det står att "giving all children access to early childhood education and care is the foundation for successful lifelong learning, social integration and later employability". Eftersom kommunikation mellan generationerna är en viktig dimension av social integration och ett mål i utbildningen av barn och i barnomsorgen, är det viktigt att ge möjligheter för människor från olika generationer att mötas och kommunicera i våra europeiska samhällen.
The Eurydice report ”Education and Training in Europé 2020” framhåller ”the completion of upper secondary education” som den utbildningsnivå alla ungdomar minst bör nå i dagens samhälle. Ett utbildningsmål för EU är att minska antalet ungdomar som avbryter sin utbildning, så att mer än 90% fullföljer sin gymnasieutbildning. Vårt projekt YET ökade kvaliteten på våra gymnasieprogram och våra elever på dessa båda program mer motiverade. Denna ökade motivation hjälpte dem att fullfölja sin utbildning och klara sin yrkesexamen i högre grad än tidigare.
Mål 1: Vi ville att deltagarna, både elever och lärare, förvärvade förmåga och kunskap till att skapa mötesplatser för unga och äldre.
Mål 2: Enligt dokumenten som nämnts tidigare ville vi att deltagarna, både elever och lärare, skulle upptäckta och erfara hur de kunde öka det aktiva deltagandet för barn och äldre in EU-projekt. Vår tanke var att de skulle dra nytta av denna erfarenhet och möjlighet på framtida och nuvarande arbetsplatser i skolor, äldreomsorgen, LSS-verksamhet eller barnomsorgen. Detta innebar att i vårt projekt var många olika generationer inblandade, barn från förskolor, äldre från äldreboende, studerande och lärare från Victum Gymnasium och South West College.
Mål 3: Eftersom The Europé 2020 Strategy betonar, att en avklarad gymnasieexamen (upper secondary) är den lägsta nivå av utbildning som krävs i dagens europeiska samhällen, var ett mål i vårt projekt YET att öka antalet elever som klarar av sin yrkesexamen till minst 90%.
Get Access to the 1st Network for European Cooperation
Log In