-
Home
-
European Projects
-
Higher education student and staff mobility projec..
Higher education student and staff mobility project
Start date: Jun 1, 2014,
End date: May 31, 2016
PROJECT
FINISHED
Avrupa Staj Konsorsiyumu, İstanbul Kültür Üniversitesi’nin (İKÜ) koordinatör kurum olarak yer aldığı, 5 üniversite ve 3 sivil toplum ve sanayi odasından oluşmaktadır. İstanbul Şehir Üniversitesi (ŞEHİR), İstanbul Sanayi Odası (ISO), Kadir Has Üniversitesi (KHAS), Sabancı Üniversitesi(SU), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Türk Kültür Vakfı-AFS (TKV) ve Üsküdar Üniversitesi (ÜSKÜDAR) ortaklığıyla 2014 yılında Erasmus+ Yükseköğretim Hareketlilik Konsorsiyumları Projesi kapsamında Pilot Proje olarak oluşturulmuştur.
Konsorsiyumun ana hedefleri;
Öğrencilerin uluslararası iş tecrübesi, vizyon ve çok kültürlü iş ortamlarına adaptasyon kabiliyeti kazanmalarına imkan sağlayacak, yükseköğretim kurumlarını ve iş dünyasını kapsayan sürdürülebilir bir uluslararası staj ağı kurmak,
Mesleki kuruluşlar ile yükseköğretim kurumları arasındaki ilişkilere, hızlı çalışan ve sektörlerin beklentilerini karşılayan işlevsel bir yapı ve sektörün ihtiyaç duyduğu iş gücü profiline uygun, yetkinlikleri arttırılmış mezunları iş piyasasına kazandırmak,
Diğer Erasmus Staj Konsorsiyumları ile iletişim kurarak, iyi uygulama örneklerinin Konsorsiyumlar arasında aktarılmasını sağlamak ve böylelikle üniversite-sanayi işbirliklerini uluslararası düzlemde güçlendirmek.
Konsorsiyumun işleyişi ve kurumlar arası eşgüdümün sağlanması için Yönetim Kurulu oluşturulmuş ve aylık toplantılar gerçekleştirilmiştir. Yönetim Kurulunda, görev dağılımı, çalışma takvimi, bütçenin kullanımı ve hareketliliklerin koordineli olarak uygulanabilmesi için gereken diğer bütün faaliyetler (öğrenci ve personel başvurularının değerlendirilmesi, şirketlerle nasıl irtibat kurulacağı…vb) karara bağlanmaktadır.
Kurumsallaşma için, Konsorsiyum “Avrupa Staj Konsorsiyumu” olarak adlandırılmış, isim hakkı ve logosunun marka tescili ortaklarla birlikte alınmıştır. Web-sitesi ve tanıtım sunumları, broşür ve kartvizit hazırlanmış ve Konsorsiyuma özel e-mail adresleri alınmıştır.
Hareketlilikler için tahsis edilen bütçeler yükseköğretim kurumu olan ortaklar arasında eşit olarak paylaşılmıştır. Kurumsal destek hibesi, Uygulama El Kitabında belirtilen prensipler doğrultusunda Yönetim Kurulu’nun uygun gördüğü harcamalar için kullanılmıştır.
Staj Hareketliliği için, ortak çağrıya çıkılmıştır ve aynı materyaller; poster, duyuru metni, tanıtım semineri sunumu kullanılmıştır. Tanıtım seminerleri gerçekleştirilmiş ve her başvuru çağrısı dönemi sonrasında bütün öğrenciler için ortak bir Oryantasyon Programı düzenlenmiştir. Oryantasyon Programı kapsamında; kurumsal bilgilendirme oturumu, AB Türkiye İlişkileri Semineri, Kültürlerarası İletişim Seminer ve atölye çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Proje dönemi süresince;
Staj Hareketliliği için iki başvuru çağrısı açılmıştır. Birinci başvuruda 460 ve ikinci başvuruda 70 öğrenci başvuruda bulunmuş olup ilk çağrı kapsamında 49 öğrenci, ikinci çağrı kapsamında 21 öğrenci hareketliliğe katılmaya hak kazanmış ve gerçekleştirmişlerdir.
Erasmus+ Program ülkelerindeki firmalar ziyaret edilmiş olup, firmalar Erasmus+ Programı hakkında bilgilendirilirken, başarılı olan öğrencilerin bilgileri paylaşılarak Konsorsiyum öğrencilerin staj yerleştirmelerinde aktif rol oynamıştır. 300'den fazla firma ile iletişime geçilmiş, 5 farklı ülkede yerinde ziyaretler yapılarak, 50'den fazla firma ile görüşülmüştür. Bu çerçevede toplamda 50 kurum ziyaret edilmiş olup staj yapan 70 öğrencinin öğrencilerin 29’u Konsorsiyum tarafından yerleştirilmiştir.
Hareketliliğe 29 farklı bölümden ve 6 farklı fakülteden öğrenciler katılmıştır.İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi:17, Mühendislik Fakültesi:22, Fen – Edebiyat Fakültesi:14, Sanat ve Tasarım Fakültesi:8 Mimarlık Fakültesi:6 ve Hukuk Fakültesi:5. 13 farklı ülkede hareketliliğe katılan öğrencilerin 29’u üniversitede, 27’si özel kurumda, 7’si dil eğitimi veren kurumlarda ve 7’si özel bir gazetede stajını tamamlamıştır.
Personel Hareketliliği için 3 başvuru çağrısı açılmış olup, 4. kez açılan çağrı proje dönemi boyunca açık tutulmuştur. Gerçekleştirilen başvurular Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilmiş olup toplam 10 değerlendirme toplantısı düzenlenmiş ve 27 personel hareketlilikten faydalanmıştır. Hareketliliğe katılan her personel, gittiği kurumla stajyer alımı hususunda görüşmüştür.
Proje kapsamında;
Hareketliliğe katılan öğrencilerimiz, geri bildirimlerini birer video ile paylaşmış ve sosyal medyada paylaşılmıştır.
Öğrencilerin staj yaptığı kurumlar Konsorsiyum iletişim ağına dahil edilerek sürdürülebilir ilişkiler kurulmuştur.
Erasmus+ Programı’nın İş Dünyasında tanınırlığı arttırılmıştır.
Özellikle orta ve küçük ölçekli kurumların uluslararasılaşmasına katkı sağlanmıştır.
Almanya ve Portekiz’de bulunan diğer Staj Konsorsiyumları ile iletişime geçilmiş olup tecrübelerinden faydalanılmış, iyi uygulamalar adapte edilmiştir.
Türkiye Ulusal Ajansı’nın düzenlediği toplantıda ve Uluslararası Erasmus Koordinatörler Konferansı’nda Konsorsiyumun tecrübeleri sunumlar yapılarak proje sonuçları yaygınlaştırılmıştır.