Education for (E)U
Start date: Aug 1, 2014,
End date: Jul 31, 2016
PROJECT
FINISHED
Nösnäsgymnasiet har under många år arbetat aktivt med att låta elever göra del av sin praktik utomlands samt tidigare deltagit i olika former av skolutbyte. Dock har övrig personal inte haft denna möjlighet till internationell fortbildning. I ansökan betonades behovet av att även övig personal skulle få möjligheten och också på så sätt bli en inspirationskälla för elever och personal som inte deltagit i aktiviteterna.
Det beslutades att ansökan skulle gälla för både tillfälle till jobbskuggning som deltagande i olika kurser. All personal fick möjlighet att anmäla sitt intresse för att delta. Fördelningen blev till sist följande, dock har några mindre justeringar skett sedan ansökan skrevs av olika skäl;
7 stycken lärare har deltagit i kurser anordnade av olika organisationer på Cypern, Tjeckien och i England.
Genom dessa aktiviteter hade Nösnäsgymnasiet önskemål om att de deltagande lärarna skulle införskaffa sig följande kunskaper:
Skaffa nya kontakter inför kommande samarbete
Nya kunskaper om hur IKT kan användas ännu mer i undervisningen
22 lärare har deltagit i jobbskuggnings aktiviteter i Italien, England, Tyskland och på Island. Genom deltagande i jobbskuggning var förhoppningen att följande mål skulle uppfyllas:
Nya kunskaper och kompetenser gällande undervisning och utbildningsformer i andra länder
Ökad förståelse för social, språklig och kulturell mångfald
Få ökad motivation och energi i sitt dagliga arbete
Skaffa sig nya kontakter för en vidareutveckling tillsammans för att i slutändan komma eleverna tillgodo
Gruppen som har deltagit har i vissa fall bestått av hela arbetslag och i andra av enskilda lärare med speciella intresse för nya kunskaper.
Samtliga deltagare har beskrivit sina aktiviteter som mycket givande och inspirerande för sitt framtida jobb i skolan. Många har tagit med sig sina nyfunna kunskaper och omvandlat de på hemmaplan när det gäller undervisningsmetoder, hur salarna är utformade och hur de utnyttjas, tankar om hur Nösnäsgymnasiet i framtiden ska samarbeta med de nyfunna kontakterna och så vidare.
Alla deltagare har inför kollegor och i vissa fall också elever redovisat vad de har lärt sig och fört med sig tankar och nya kunskaper in i klassrummet.
Många av deltagarna har också knutit nya vänskapsband med dels skolorna de jobbskuggat på men också med kollegor som de har mött på kurser. Här fortgår arbetet med att skaffa nya vägar till ytterligare samarbete i framtiden.
Get Access to the 1st Network for European Cooperation
Log In